Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Λίμνη Κορώνεια - Ούτε μία Σταγόνα Νερό

Λίμνη Κορώνεια - Ούτε μία Σταγόνα Νερό PDF E-mail
12.08.08
0diggsdigg
 Από την Ελευθεροτυπία (12/8/08)
7 φορείς κι όμως στέρεψε
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Ερημος είναι πλέον η λίμνη Κορώνεια. Ούτε σταγόνα νερό δεν έχει απομείνει σήμερα στην περιοχή, που παλιά ήταν «η λίμνη Κορώνεια». Κι ενώ η λίμνη δεν υπάρχει πια, διάφορες πλευρές ασχολούνται μόνο με το να εκτοξεύουν η μία στην άλλη τις ευθύνες για την καθυστέρηση των έργων, που στόχο είχαν τη διάσωσή της.
Μέχρι στον εισαγγελέα έχει φτάσει το θέμα των καθυστερήσεων των έργων της διάσωσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα για να διασωθεί. Οταν εξαγγέλθηκε το περιβόητο «μάστερ-πλαν για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας», το βάθος της λίμνης ήταν 1,5 μέτρο. Σήμερα, απλά δεν υπάρχει καθόλου νερό!
Οπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει, λέει η παροιμία, αλλά στην περίπτωση της Κορώνειας το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Επτά φορείς είναι υπεύθυνοι για τη λίμνη και έχουν μοιραστεί για να εκτελέσουν έργα για τη διάσωσή της: ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κορώνειας, Δήμος Λαγκαδά. Αλλά η λίμνη Κορώνεια δεν υπάρχει πια. Ξεράθηκε εντελώς. Εκεί που υπήρχαν έστω και λίγα κυβικά νερού, τώρα υπάρχει μια έρημος. Ο άλλοτε πυθμένας της πρώην λίμνης έχει ξεραθεί. Το χώμα έχει σκάσει και έχουν δημιουργηθεί ρωγμές. Προς το κέντρο υπάρχει ακόμα υγρασία. Μόλις πατήσεις, η ξεραμένη επιφάνεια σπάζει και το πόδι βουλιάζει μέσα στην παχύρρευστη λάσπη.
Από τότε που ακούγονται οι εξαγγελίες για το περιβόητο μάστερ-πλαν που θα σώσει τη λίμνη, έχουν περάσει δέκα χρόνια. Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Η προθεσμία για τη χρηματοδότηση λήγει στο τέλος του 2008. Πρέπει όμως να ξεκινήσει κάποιο από τα έργα, ώστε να έχουμε πρόσωπο για να ζητήσουμε από το Ταμείο Συνοχής παράταση της χρηματοδότησης ώς το 2010. «Μπορούμε να κερδίσουμε αυτή την παράταση της χρηματοδότησης», λέει ο υπεύθυνος προγραμματισμού για την Κορώνεια, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ιχθυολόγος, Απόστολος Γιάντσης. «Τα έργα της νομαρχίας μπορεί να ξεκινήσουν και μέσα στον Σεπτέμβριο», προσθέτει.
Ομως το τελευταίο ψάρι εξαφανίστηκε από τα νερά της λίμνης Κορώνειας το 1995. Το καλοκαίρι του 2007 30.000 πτηνά πέθαναν στη λίμνη. Σήμερα δεν φωλιάζει κανένα αποδημητικό πτηνό εκεί. Φωλιάζουν πλέον στη Βόλβη. Εκεί, όμως, δεν φτάνει η τροφή για τόσο μεγάλους αριθμούς πτηνών.
Παρ' όλα αυτά υπάρχει ελπίδα, λέει ο ιχθυολόγος του επαρχείου Λαγκαδά, Γιώργος Οικονομίδης. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε λίμνες παντού. Ακόμη κι εκεί που δεν υπήρχαν. Αν τα έργα ξεκινήσουν φέτος, το 2009 ίσως να έχουμε και πάλι νερό στη λίμνη», λέει. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί τόσο νερό στην Κορώνεια ώστε το βάθος της να φτάνει τα 4 μέτρα. Κλειδί είναι οι δύο χείμαρροι, στο Σχολάρι και στα Λαγκαδίκια, που θα φέρνουν το νερό της βροχής και πάλι στην Κορώνεια, τονίζει.
Και πρέπει να ξαναγίνει η λίμνη, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες στον ποταμό Ρήχιο και στη λίμνη Βόλβη, που μαζί με την Κορώνεια αποτελούσαν ένα σύνολο υγροτόπων, που υποστήριζαν το ένα το άλλο. Με την εξαφάνιση της Κορώνειας, το οικοσύστημα αυτό έχει διαταραχθεί. Πολλά τα πτηνά που φωλιάζουν πλέον στη Βόλβη, αλλά λίγη η τροφή. «Από τη στιγμή που υπάρχει η λεκάνη απορροής, δεν έχει χαθεί τίποτα. Δεν αρκεί όμως μόνο η τεχνική υποστήριξη. Απαιτείται και οικολογική διαχείριση», επισημαίνει ο Γ. Οικονομίδης. «Η νέα Κορώνεια θα μπορέσει και πάλι να κρατήσει τη ζωή στην περιοχή», καταλήγει. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: